woensdag 16 maart 2011

Augurkenfeest



Komt u wel eens in Biblis? Moet u doen hoor! Het ligt in Zuid-Hessen, in Duitsland, en het is er prachtig. Een rustige, groene omgeving, waar u prachtig kunt golfen en waar de mensen nog ouderwets aardig tegen elkaar zijn. Er zijn prachtige bossen, en als het een dagje regent bent u in een wip met de wagen in Mainz of Heidelberg voor een dagje grootstedelijk vermaak. De plaatselijke Reibekuchen zijn, ik weet zulks uit ondervinding, niet te versmaden en de kinderen lusten ze ook. Zelf zou ik in juni gaan, als u niet te moeilijk uitkomt met de schoolvakanties of de bouwvak, om toch vooral het jaarlijkse Gurkenfest niet te missen. Het Gurkenfest! Laat die Braziliaanse aanstellers toch lekker gaarkoken in dat lullige carnaval! Komt naar het Bibliser Gurkenfest! Misschien wordt u zelfs wel Gurkenkönigin!

Wat ze er ook hebben, in Biblis, is een kerncentrale. Die sinds kort stilstaat. Dat is naar verluidt vanwege de voortdurende crisis in en rond de kerncentrale in Fukushima, ten noorden van Tokio. Wat zouden ze gedacht hebben in Duitsland? Dat de Weschnitz, hierboven op de foto, plots buiten haar oevers zou kunnen treden en als een metershoge muur van water over reactor Biblis B spoelen? Of dat de Euraziatische schol ineens zou kunnen scheuren en dat een eventuele nieuwe breuklijn tussen, zeg, Archangelsk en Montpellier, pardoes recht onder Biblis zou kunnen komen te lopen? Je weet het al met al maar nooit, je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen, en laten we de put toch dempen voor alle lieve kalfjes van Hessen jammerlijk verzuipen! Het is dus niet alleen leuk in Biblis, maar nu ook ontzettend veilig.

Zoiets moet Angela Merkel gedacht hebben. Of niet? In 1986 promoveerde zij op het proefschrift Untersuchung des Mechanismus von Zerfallsreaktionen mit einfachem Bindungsbruch und Berechnung ihrer Geschwindigkeitskonstanten auf der Grundlage quantenchemischer und statistischer Methoden, van 1994 tot 1998 was ze Bundesministerin für Umwelt, Naturschutz und Reaktorsicherheit in het kabinet Kohl, en ze staat aan het hoofd van de meest pro-nucleaire regering die Duitsland deze eeuw gehad heeft. Ze heeft haar uiterlijk mee als ze ooit nog eens wil proberen Augurkenkoningin te worden in Biblis, maar kerncentralekoningin van Duitsland is ze al een tijdje.

Angela Merkel weet donders goed dat de gebeurtenissen in Fukushima geen reet te maken hebben met de veiligheidssituatie in Biblis. Ze weet ook hoe gevoelig kernenergie ligt bij een groot deel van de Duitse bevolking en dat Duitsers, net als Nederlanders, even paniekerig als onderontwikkeld zijn, zodanig zelfs dat ze jodiumpillen hamsteren om zich te wapenen tegen een ramp die zelfs in grote delen van Japan geen meetbaar effect sorteert. Natuurlijk gooit ze die centrale dicht; hij kan later namelijk gewoon weer open. Of zou het zo zijn, zoals Fokke en Sukke, de nrc en Adriaan Bontebal menen, dat de kernlobby bezig is een zware nederlaag te lijden? Dat de volksopstand tegen nucleaire energie ophanden is?

Ik denk van niet. Hoewel de situatie in Fukushima gigantisch uit de klauwen gelopen is en de directie op het criminele af in gebreke blijft, is het nog altijd onwaarschijnlijk dat we aan de vooravond staan van een grote nucleaire ramp. Er is tot dusverre welgeteld een, natuurlijk zeer te betreuren, dode gevallen en enige tientallen moedige mensen zijn in de gevarenzone bezig met werkzaamheden die wel eens zeer kwalijke gevolgen zouden kunnen hebben voor hun volksgezondheid -waarvoor overigens mijn welgemeende dank, en die van nog een paar miljoen anderen. Duizenden mensen zijn van huis en haard verdreven door de evacuatie, maar dat is toch vooral een ongemak, en dan nog een dat naast de algehele verwoesting en massale dakloosheid weinig indruk maakt. Wat nu als het hier bij blijft of niet heel veel erger wordt?

Dan hebben de voorstanders van kernenergie in diverse regeringen de kans gehad zich verantwoordelijk, verstandig en (getsie!) "proactief" te betonen, en is bewezen dat de zwaarste aardbevingen en de grootste tsunami's toch niet tot massale sterfte hoeven te leiden, zelfs niet in combinatie met geklungel en aftands materiaal. Hoe lang duurt het voor iemand uit komt leggen dat tsunamis in de buurt van Borssele niet erg gangbaar zijn en dat aardbevingen van kracht 9 in Hessen ook niet erg in de lijn der verwachtingen liggen? Niet lang, denk ik.

U mag van mij voor of tegen kernenergie zijn, als u dat wilt, zelfs als u nog minder van fysica en kerncentrales begrijpt dan ik. Maar rekent u zich toch maar niet rijk, of arm, op grond van de ongewisse toekomst van een gammele en geschudde kerncentrale in een heel ver land. Dat doen ze hier overigens ook niet. Het zal u verbazen, maar wij hebben momenteel andere dingen aan ons hoofd.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Mja. Tsunami's hebben we niet veel is Borssele, maar behoorlijke wateroverlast is er natuurlijk traditioneel gezien wel in het gebied.

HF zei

Over wat wel en niet potentiële oorzaken van problemen zijn, kun je lang filosoferen. Wat ik zo verontrustend vind, is dat de processen kennelijk volstrekt onbeheersbaar zijn als het dan eenmaal fout is gegaan.